PROJECTE ANIMAE

Sunday, August 12, 2007

Pujada a San Pancho

A San Pancho-La Aurora és on Desos, l'ONG de Barcelona, hi té el conveni de col·laboració i la contrapart, Raices, i és doncs, on hi ha l'escola on desenvoluparem el projecte AniMaE.

És una comunitat creada després de la guerra civil, on hi van distribuir moltes de les famílies que van estar-se en els camps de refugiats a Costa Rica. En aquesta zona hi va haver molt de moviment de "guerrilles sandinistes" i molta de la gent que hi vivia va haver de marxar.

S'hi arriba pujant en "Panga" (barca) pel riu Kukra River i, en el millor dels casos (amb panga ràpida), després d'una "soleiada" o "remullada" de 6 hores.

A San Pancho i a les comunitats veïnes no hi arriba cap cotxe, ni carreteres, el seu mitjà de transport és la bèstia (cavalls i mules), i els camins són de "purito lodo". Al mig de la selva la vegetació és frundosa...els "palos de coco", de "guayabo", de "caimito", de "pan de agua"...fan que la quantitat de verds sigui inacabable.

Cases de fusta, pous per "jalar" aigua, "candelas y fósforos", "focos" per la llum... En el millor dels casos algunes cases tenen llum de 6pm a 9pm, gràcies a la planta de l'Alcaldia, que no sempre funciona i no sempre té gasolina, és per això que habitualment cal anar amb el "foco" per desplaçar-se pel poble de nit.

Les condicions de vida de San Pancho són molt semblants a les que hi podien haver a qualsevol poblet de Catalunya de principi del segle passat... Aquestes condicions modifiquen radicalment el ritme del dia a dia, tot requereix el seu temps i es necessita l'esforç físic per fer quasi totes les tasques (cal rentar roba a mà, cremar les escombraries, agafar aigua del pou, omplir galledes per la dutxa o per rentar plats, desinfectar i mantenir la letrina...)

Tot i que tot era més lent, sempre teníem la sensació de tenir temps de fer-ho tot i temps per nosaltres - fins i tot una estona a l'amaca ;)- Contradictori, no? Un dels objectius principals de la nova tecnologia suposem que és facilitar-nos la vida i fer que tot sigui més ràpid... Però malgrat aquesta rapidesa, quan hi ha tecnologia al voltant... sempre tens pressa!

Un altre aspecte a destacar de la vida "Sanpanchina" és que... "todo es posible y todo es variable... a sabeeer!" Mil coses poden afectar el curs i desenvolupament del dia a dia. Els plans poden canviar perquè... Pot ser que plogui i tot sigui purito lodo, pot ser que algú estigui missing perque "anda de goma" (ressaca que, per falsa creença, intenten passar bebent), pot ser que "no hay luz" perquè la planta "se ha quedao sin gasolina", pot ser que la panga canvia d'horari de cop i volta...

Totes aquestes coses, la gent i les seves costums, la bellesa del paisatge, el contacte amb la natura, els cicles que se'n generen, la relació de dependència que s'hi estableix en aquelles condicions,... Totes aquestes diferències i canvis culturals fan que San Pancho sigui un lloc entranyable, absolutament únic, encantador i amb identitat pròpia. "Verlo pá creerlo, mae".

Cap a San Pancho1


San Pancho first time

0 Comments:

Post a Comment

<< Home